Translate

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Μαρμελάδα βερίκοκο ή ροδάκινο



Σχόλιο: Καλοκαιράκι!!!! Τα φρούτα που κυριαρχούν είναι φυσικά το βερίκοκο και το ροδάκινο. Επομένως τι καλύτερο απο το να φτιάξουμε σπιτικές μαρμελαδίτσες για τον χειμώνα. Και όχι μόνο.....

Υλικά

2 1/2 κιλά ώριμα βερίκοκα ή ροδάκινα (καθαρό βάρος χωρίς τα κουκούτσια, τα ροδάκινα καλό είναι να είναι κομμένα σε μικρότερα κομμάτια, τα βερίκοκα απλά στην μέση)
2 κιλά ζάχαρη

Εκτέλεση

Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπόλ τα βερίκοκα ή τα ροδακινά μας και προσθέτουμε την ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά, τα σκεπάζουμε και τα βάζουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ. Την επόμενη μέρα θα παρατηρήσουμε ότι τα φρούτα έχουν βγάλει αρκετό χυμό καθώς και ότι το μεγαλύτερο μέρος της ζάχαρης έχει λιώσει.
Σε μία κατσαρόλα με χοντρό πάτο ρίχνουμε το μείγμα και το βάζουμε σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε συχνά.

 

Μετά απο λίγη ώρα θα δούμε ότι δημιουργείται αφρός στην επιφάνεια και πρέπει να ξαφρίσουμε την μαρμελάδα μας με μία κουτάλα ώστε να μην μας "χαλάσει" το χρώμα.

 

Σιγοβράζουμε την μαρμελάδα και σε περίπου και σε περίπου μία ώρα είναι έτοιμη. Το καταλαβαίνουμε βάζοντας λίγη μαρμελάδα σε ένα πιατάκι και προσεκτικά (καθώς καίει) περνάμε το δάχτυλο μας. Αν η μαρμελάδα χωρίζει τότε είναι έτοιμη. 

Βάζουμε την καυτή μαρμελάδα σε πλυμένα και αποστειρωμένα βαζάκια, τα κλείνουμε και τα γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.



Tip: 1.Προσέχουμε πολύ κατά την διάρκεια του βρασμού να ανακατεύουμε συχνά την μαρμελάδα μας ώστε να μην "πιάσει" στον πάτο της κατσαρόλας, για αυτό και το έχουμε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά.
2. Επειδή η μαρμελάδα πιτσιλάει αρκετά και υπάρχει κίνδυνος να καούμε, καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε μία προτατευτική σίτα.
3. Η διαδικασία της κονσερβοποίησης της μαρμελάδας γίνεται ώς εξής: αφού πλύνουμε καλά τα βαζάκια τα βάζουμε σε ένα ταψί και στον φούρνο στους 125 βαθμούς για περίπου 25 λεπτά. Έπειτα όπως είναι ζεστά τα βαζάκια και ζεστή η μαρμελάδα τα γεμίζουμε, τα κλείνουμε και τα γυρίζουμε ανάποδα.
4. Δεν πετάμε τα κουκούτσια απο τα βερίκοκα! Γίνονται θαυμάσιο σπιτικό λικέρ, το οποίο και θα σας το ανεβάσω σε επόμενη συνταγή. Καλές βουτιές!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου