Translate

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Δροσερή τούρτα ανανά


 



Σχόλιο: Ανανίας!!!! Δροσερός και μυρωδάτος.... ιδανικός για τα καλοκαιρινά μας γλυκά. Έψαχνα να βρω μία δροσερή τούρτα για τα γενέθλια της αδερφούλας μου. Τελικά αποφάσισα να φτιάξω μία τούρτα με ανανά. Το παντεσπάνι που έφτιαξα δεν είναι το κλασικό παντεσπάνι για τούρτες, εγώ όμως το προτιμώ καθώς είναι ιδιαίτερα αφράτο.


Υλικά

Για το παντεσπάνι (ταψί 28 cm)
3 αυγά
2 φλ. του τσαγιού σπορέλαιο
2 φλ. του τσαγιού ζάχαρη
2 φλ. του τσαγιού γάλα
2 βανίλιες
1 πακέτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής
3 κ.σ. αλεύρι
2 κ.σ. κορν φλάουρ
4 κρόκους
1/2 κούπας ζάχαρη
2 κούπες γάλα
1 βανίλια
1 με 2 κουταλιές της σούπας σαντιγί

Για την σαντιγί
 250 ml κρέμα γάλακτος (35%)
1 κουταλιά ζάχαρη άχνη (ή και περισσότερο ανάλογα πόσο γλυκιά θέλουμε να είναι)
1 βανίλια

2 Κονσέρβες ανανά (στραγγίζουμε πολύ καλά τις φέτες και κρατάμε το σιρόπι)

Εκτέλεση

Παντεσπάνι: Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε το γάλα, το σπορέλαιο, τις βανίλιες και το αλεύρι και ανακατεύουμε. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Κρέμα ζαχαροπλαστικής: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την μισή κούπα γάλα με τους κρόκους,τη ζάχαρη,το αλεύρι και το κόρν φλάουρ μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα, χωρίς σβόλους. Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα να βράσει. Μόλις πάρει μία βράση το αποσύρουμε ρίχνουμε τους κρόκους και ανακατεύοντας διαρκώς. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στη μέση και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε την κρέμα μέχρι να πήξει. Αποσύρουμε από το μάτι, την αδειάζουμε σε ένα μπολ και την σκεπάζουμε με μεμβράνη για να μην πιάσει κρούστα.Την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και λίγο πριν συναρμολογήσουμε την τούρτα προσθέτουμε σε αυτή μία με δύο κουταλιές της σούπας σαντιγί. Καλό είναι να την αφήσουμε για περίπου μία ώρα στο ψυγείο.
Σαντιγί: Χτυπάμε δυνατά στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με την άχνη και την βανίλια μέχρι να πήξει. Την αφήνουμε για μία ώρα στο ψυγείο.

Συναρμολόγηση: Κόβουμε το παντεσπάνι στην μέση και το σιροπιάζουμε με το σιρόπι από τον ανανά. Απλώνουμε μία δόση κρέμας ζαχαροπλαστικής και στρώνουμε από πάνω ψιλοκομμένες φέτες ανανά. Βάζουμε το δεύτερο κομμάτι παντεσπάνι και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία. Τέλος απλώνουμε την σαντιγί. Διακοσμούμε την τούρτα με τις υπόλοιπες φέτες ανανά. Την αφήνουμε για περίπου 12 ώρες στο ψυγείο.

Tip: Αν παρόλα αυτά δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για τις κρέμες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμη φυτική σαντιγί (Morfat) καθώς και μία έτοιμη κρέμα ζαχαροπλαστικής.Επίσης θα πρέπει να είναι καλά στραγγισμένες οι φέτες ανανά, ώστε να μην "νερουλιάσει" η κρέμα.

3 σχόλια: